CSV, comma seperated values

CSV-bestanden zijn vooral nuttig als uitwisselingsbestand tussen spreadsheets of databases. Ook de uitwisseling, export/import, van adresboeken van e-mailprogramma’s kan meestal via een csv-bestand. Maar ook kunt u het jaaroverzicht van uw bank of uw reisgedrag via ov-chipkaart downloaden als csv-bestand.
In de titel staat het al: komma gescheiden waarden. Dat betekent dus ook dat je in een simpel tekstbestand, door het op de juiste manier te gebruiken, een spreadsheet of database aan kunt leggen. Zolang je de velden maar scheidt met komma’s. Dan krijg je wel een probleem als je een zin met een komma erin als inhoud hebt. Of een geldbedrag. Dus is er nog iets nodig om zo’n veld extra af te bakenen.

Artikel,Bedrag in Euro’s, datum
Bluetooth sleutel,”-33,56″,26-10-16

In bovenstaande twee regels tekst, zijn de velden gescheiden met een komma. Het geldbedrag is, omdat er al een komma in zit, omgeven met aanhalingstekens. De bovenste regel kunnen we ook benoemen als de regel met de veldnamen, de kolomkoppen. De tweede regel is de eerste data-regel.

Hoe een plat csv-bestand te importeren
Een ‘plat’ csv-bestand wordt geopend in Libre Office Calc

filmpje over csv-bestanden