Foto’s

in/met Google/Android

Terug van vakantie. Ik had alleen mijn slimme android-telefoon meegenomen voor foto’s en video’s.
Maar hoe zat het nou ook alweer met het back-uppen van die plaatjes?
Iedere gebruiker van een android-apparaat heeft een google-id. Google is de ‘baas’ over android. En als gebruiker krijgt u bij Google tegenwoordig 15GB opslagruimte in de cloud. Die ruimte kunt u bekijken door bijvoorbeeld naar de website https://drive.google.com te gaan en u daar met uw account aan te melden, als ze dat nog niet weten. Van die ruimte wordt wat u gebruikt met gmail afgetrokken. Als u uw foto’s en video’s daar opslaat in wat ze de originele grootte noemen dan wordt dat ook afgetrokken van de beschikbare ruimte. Maar wanneer u ze opslaat als high quality dan worden ze niet geteld.  High quality geldt tot 16MB en voor video’s niet meer dan 1080p. Daarboven wordt het dus originele grootte en komen ze ten laste van uw gratis opslagruimte. Alle documenten die u met de (gratis) kantoorsuite van Google maakt tellen ook niet. En grappig genoeg telt wat er in de prullenbak zit wel mee!

Foto-app

De foto-app (Foto’s in het Nederlands) ziet er in de play-store zo uit. Werkt ook voor video’s!

Foto's in het Nederland. (Photos)
Foto’s in het Nederlands. (Photos)

Na installatie ziet het er ongeveer ook zo uit op het scherm van uw telefoon of tablet.
Om zeker te zijn dat foto’s en video’s automatisch opgeslagen worden is het zaak om de back-up & sync instelling op uw apparaat AAN te zetten.  Wat volgt is een gedeelte van de helppagina. Ik raad u ten zeerste aan deze goed te lezen.

Wat is ‘Back-up en synchronisatie’?

  • Een back-upservice: Je foto’s en video’s worden opgeslagen in je Google Foto’s-bibliotheek.
  • Privé opgeslagen: De back-ups die worden gemaakt van foto’s en video’s op je apparaat, zijn privé, tenzij je ervoor kiest ze te delen.
  • Synchroniseren: Wijzigingen die je aanbrengt, worden weergegeven op elk gesynchroniseerd apparaat. Als je bijvoorbeeld een foto bewerkt en opslaat op je telefoon, ziet deze er hetzelfde uit op photos.google.com.

‘Back-up en synchronisatie’ in- of uitschakelen

Zorg ervoor dat u bent ingelogd voordat u begint.
  1. Open de Google Foto’s-app op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Log in op je Google-account.
  3. Tik bovenaan op Menu Menu.
  4. Selecteer Instellingen > en vervolgens Back-up en synchronisatie.
  5. Tik op ‘Back-up en synchronisatie’ om dit in of uit te schakelen.

Waar je rekening mee moet houden bij deze instelling:

  • Als je de back-upinstellingen wijzigt, heeft dit invloed op alle apps die ‘Back-up en synchronisatie’ gebruiken, zoals Google Drive.
  • Als je ‘Back-up en synchronisatie’ hebt ingeschakeld, wordt deze functie niet uitgeschakeld als je de Google Foto’s-app van je apparaat verwijdert. Volg de bovenstaande instructies als je ‘Back-up en synchronisatie’ wilt uitschakelen.

Zoeken
In de app, maar ook wanneer u met uw computer uw eigen foto-site bezoekt op https://photos.google.com/ kunt u, dankzij de gebruikte kunstmatige intelligentie (AI) die wordt gebruikt om uw materiaal te indexeren, zoeken. Bent u op zoek naar molens of kerken dan typt u dat in het zoekvenstertje in en in luttele seconden verschijnen de resultaten op het scherm.

Delen
Mappen om uw foto’s te ordenen kunnen ook gedeeld worden met familie en/of vrienden. En u kunt zelf bepalen of ze hun eigen foto’s aan zo’n map mogen toevoegen of niet.

Assistentie
Diezelfde AI doet soms geheel zelfstandig iets met uw foto’s. Gelukkig kunt u het voorstel ook afwijzen. Zitten er bijvoorbeeld mensen naast elkaar aan tafel en u neemt een paar foto’s van de aanwezigen dan is er een grote kans dat de AI met een panorama van uw foto’s aanklopt.


Aandachtspunten

Bij de instellingen is het zaak goed op te letten hoe uw materiaal geüpload wordt (naar de cloud toe). Wanneer de optie mobiele data aan staat dan kan dat wel eens een dure grap worden. Helemaal wanneer u zich buiten Europa bevindt.

Back-up en synchronisatie
Back-up en synchronisatie. N.B. de instellingen bij via Mobiele Data en daaronder!

In de app zit ook een optie Ruimte vrijmaken. Heel handig omdat alle lokale beeldbestanden worden verwijderd wanneer ze in de cloud aanwezig zijn. Alleen hebt u dan geen back-up meer. Ze staan dan
a l l e e n in de cloud. Wilt u toch een back-up dan kunt u uw bestanden op de pc/laptop of externe harde schijf opslaan. Daarvoor is het handig om met een usb-kabel een verbinding tussen telefoon/tablet en ander opslagapparaat (computer e.d.) te maken. Een vorige pagina op deze webstek ging daarover in een beperkt bestek. Kijk anders eens in de handleiding van uw telefoon of zoek bij de maker.