OsmAnd en OsmAnd+

Wat zijn dat nu weer voor rare termen denkt u misschien, maar wanneer u ervan houdt om met een mobiel androidapparaat de straat of de weg op te gaan, dan zijn het voortreffelijke hulpmiddelen om niet te verdwalen of om juist te verdwalen in de bediening.

HET grote voordeel van OsmAnd is dat de kaarten offline staan. Je hebt dus geen mobiele dataverbinding nodig! Je wordt dus niet op kosten gejaagd. Je kunt wel online als je dat per se wilt, maar het is zeker geen standaard optie.

Osm staat voor het fabuleuze OpenStreetMap. De kaarten van, door en voor burgers, die zelfs door gerenommeerde instellingen (ook overheden) en programma’s worden gebruikt. Beter bestaat bijna niet. Een Open Source topproduct. En de And staat voor android. De OsmAnd zonder plusje kan iedereen op zijn apparaat zetten met de tegenwoordige beperking van 7 kaarten. Tja, als die verbruikt zijn, moet je overnieuw beginnen. Let op, de update van een kaart van een paar jaar geleden die op je apparaat staat is een kaart. En dus wordt er één afgetrokken van je tegoed.
OsmAnd+ is de betaalde versie en heeft die beperking van 7 downloads niet. De prijs is iets van 7 of acht euro en dat is weinig in vergelijking met wat je voor een papieren kaart zoal betaalt.

OpenStreetMap telt vele afgeleiden, zoals openseamap en ook openfietsmap.

Wat ik als experiment wel wilde weten is of het bruikbaar zou zijn op een uiterst goedkope tablet, zonder sim-kaart en vooral zonder GPS (om de lokatie vast te stellen). Je hebt wat geheugen nodig – en ik had niet zoveel over – om de kaarten te downloaden en ik had die van het Duitse Nordrhein-Westfalen (NRW) nodig omdat ik daar ging fietsen. Omdat ik vertrok vanuit Gelderland was die provincie ook handig. Later heb ik daar nog Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel aan toegevoegd. Nederland in een keer was wat te groot.

Ik ben ook maar een beginneling op (fiets-)navigatiegebied, maar mijn buurman gelukkig niet. Die heeft geavanceerde Garmins voor zijn tochten, maar maakt toch ook gebruik van OSM-materiaal. Voor mijn tochtje bleek er een groot gebrek aan geschikte campings te zijn. Nu bestaat er archiescampings. Dat werkt op dezelfde manier als OSM, iedereen kan een bijdrage leveren. Je kunt daar een lijst met de gpx-data van campings downloaden en die lijst kun je in je OsmAnd kaart weer zichtbaar maken. Gaandeweg vond ik dat de archieslijst leuk is om erbij te hebben maar dat de POI-filtering (Point of Interest) in OsmAnd een uitstekend alternatief is.

Campings bij Stavoren (zw. Friesland)
Vergelijk deze zoomfactor van de kaart eens met de andere afbeelding links

osmand-zwFrslnd-2

 

 

 

 

POI campings zoeken
POI-zoeken afhankelijk van de taal die je gebruikt.

Natuurkampeerterreinen Zijn natuurlijk een apart geval, want zonder het rode boekje, sorry groene boekje kun je daar niet terecht. Of beter met de natuurkampeerkaart (uit het groene boekje) kun je daar wel terecht voor € 14,95 (tot max. 4 pers.).
Er is een lijstje voor de navigatie-apparaten en voor de onze is dat de standaard GPS.

De wereldfietser is een website met uitgebreid forum waar u eventuele vragen ook met betrekking tot OsmAnd kunt stellen.

Omdat mijn partner een nieuwe slimme telefoon heeft en ook gebruik wil maken van de navigatiemogelijkheid van OsmAnd (free) moest ik wat opzoeken en vond de prima pagina over navigatie in het Nederlands. Daar vond ik ook de essentiële aanwijzing voor stembegeleiding bij punt 6 om

  • Tik op Gesproken aanwijzingen.
  • Spraakbestanden (stemgenerator – aangeraden)
  • Selecteer Nederlands.
  • Spraakbestanden (opnamen – beperkte functionaliteit) Wel doen, anders werkt het niet
  • Selecteer Nederlands.

Lees bij Diversen nog even goed de waarschuwing over het gebruik van een SD-kaart als opslag voor de latere versies van Android, vanaf v. 4.4.

Aangezien er per augustus 2016 weer een nieuwe versie van OsmAnd uit is gekomen vond ik op de website van osmand.net in de categorie blogs allerlei video’s. Een ervan werd aangeduid als zijnde in het Duits maar is in feite in het Nederlands. Heb ze gevraagd dit te corrigeren. Ook al is de OsmAnd versie een beetje gedateerd, het is een prima introductie van Lennert Bakker. Hij heeft meer video’s op zijn naam staan. En ook op de blog-pagina van osmand.net, maar wel even doorbladeren naar beneden.

Maar nu aan de hand van openfietsmap-stijl nog even terug naar de weergave (rendering) van fietsroutes in OsmAnd. Ik heb het niet heel nauwkeurig vergeleken met de standaard-optie. Ik vertrouw op de meer geroutineerde fietsers. Deze stijl heb ik dus gekozen.
Het pad voor die stijl zag er bij mij iets anders uit: (/mnt/sdcard/)Android/data/net.osmand/files/rendering/.
En de gpx-tracks komen bij mij dus in: (/mnt/sdcard/)Android/data/net.osmand/files/tracks/.

hamburgermenu
hamburgermenu

POI (point of interest) heet in de nl-versie interessepunt. Bent u op zoek naar een camping dan kunt u zoeken gebruiken (hamburger-

reisprofiel: Fiets
reisprofiel: Fiets

menu, linksonder, met die drie liggende streepjes) en daar als zoektekst camping ingeven, maar ook kampeerplaats. Maar ook via het ‘knopje’ linksboven met het reis-profiel (fiets)
en daar de POIs (interessepunt) aanzetten. Maakt u gebruik van een gpx-bestand/track, dan kunt u die daar ook aan- of uitzetten. Tikt u de POIs aan dan zal de lijst met zoekopties verschijnen. Bedenk wel dat de informatie niet volledig kan zijn. Alle informatie komt van vrijwilligers die het aandragen. Ook u kunt daaraan meedoen.
Schiermonnikoog bijvoorbeeld telt meer (kleine) campings (kampeerplaatsen) dan OsmAnd toont met de zoekopdracht ‘kampeerplaats’ of ‘camping office’. Geeft u bij de zoekopdracht de verzamelcategorie ‘overnachting’ in dan verschijnt bv. ook kampeerboerderij Springfield en hotel Van der Werff. Een ander praktisch voorbeeld is de zoekopdracht ‘fietsverhuur’. Bij de zoekopdrachten kan het zijn dat er binnen de gezochte straal rondom het middelpunt van de kaart (ik heb geen gps-positie/lokatie op mijn ultra goedkope tablet) geen resultaten worden gevonden. Onderaan kunt u dan op Zoek meer… klikken en verandert de zoekstraal.

Het wordt nu wat lastiger en verwarrender. Ik was ook nog op zoek naar een fietsverhuur. Via kliks op reisprofiel, interessepunt, zoekopdracht ‘fietsverhuur’ en dan in de resultaten de dichtstbijzijnde (=bovenste) aanklikken en dan in het resultaatscherm (links) op het driehoekige vlaggetje klikken, kom ik er uit. Overigens krijgen markeervlaggen hun eigen knop aan de bovenkant van de kaart. Helemaal rechts ziet u een menu met 3-puntjes. Klikt u dat aan dan krijgt u een overzicht van de markeervlaggen.
Omdat ik op de kaart al een andere vlagmarkering had gezet en besloot nog een derde aan de kop van de Veerdam te plaatsen, kreeg ik in het linker markeervlaggetjesmenu aan de bovenkant via drie-puntjes-menu de mogelijkheid er een gpx-track van te maken. Dat leek me interessant. De track die een naam krijgt volgens datum en tijd daarna geactiveerd. Dat zag er niet uit. Zeer waarschijnlijk omdat ik zelf geen actieve positie heb op deze tablet. Ik heb de tablet uit en weer aangezet, omdat andere handelingen vreemde gevolgen hadden. Nog eens gedaan. Nu zag ik niet een wirwar van paden maar kregen de markeervlaggen een andere voet, met een ster. Toen ik daarna op de navigatiepijl (linksonder naast het hamburgermenu) klikte werd er een route zichtbaar. Die route sloeg helaas nog wel mijn middelste punt (het eerst gezet) over. Kortom hier is nog wel wat aandacht vereist.

Voor een eerste misschien iets verouderde introductie tot OsmAnd kunt u bij gelinkte peewee terecht. En bij de videolessen van NederlandFietsland.

Nog wat interessante links:
Routeplanner van de Fietsersbond.